7 Simptomele fizice care demonstrează depresia nu este doar „în capul tău”

De multe ori nu asociem depresia cu durerea fizică, dar cercetările arată că această boală mintală poate răni cu adevărat.

Depresia doare. Și, deși adesea împerechem această boală mentală cu durerea emoțională, cum ar fi tristețea, plânsul și sentimentele de lipsă de speranță, cercetarile arată că depresia se poate manifesta și ca durere fizică.

Deși nu ne gândim adesea la depresie ca la durere fizică, unele culturi o fac – în special cele în care este „tabu” să vorbim deschis despre sănătatea mintală.

De exemplu, în culturile chineze și coreene, depresia este considerată un mit. Așadar, pacienții, neștiind că durerea fizică poate fi un semn de suferință psihologică, merg la medici pentru a-și trata simptomele fizice în loc să descrie depresia. Dar păstrarea acestor simptome fizice la nivelul minții este la fel de importantă ca efectele emoționale.

În primul rând, este o modalitate excelentă de a ține sub control corpul și mintea. Simptomele fizice pot semnala când o perioadă depresivă este pe cale să înceapă sau vă indică dacă este posibil să aveți sau nu depresie.

Pe de altă parte, simptomele fizice demonstrează că depresia este, de fapt, foarte reală și poate fi în detrimentul bunăstării noastre generale.

Iată șapte dintre cele mai frecvente simptome fizice ale depresiei:

Oboseala sau niveluri de energie scăzute consistente

Oboseala este un simptom comun al depresiei. Ocazional, toți experimentăm niveluri mai scăzute de energie și ne putem simți leneși dimineața, sperând să rămânem în pat și să ne uităm la televizor în loc să mergem la muncă.

Deși credem adesea că epuizarea provine din stres, depresia poate provoca și oboseală. Cu toate acestea, spre deosebire de oboseala de zi cu zi, oboseala legată de depresie poate provoca, de asemenea, probleme de concentrare, sentimente de iritabilitate și apatie.

Doctorii subliniază că persoanele deprimate experimentează adesea un somn nerecuperator, ceea ce înseamnă că se simt leneși chiar și după o noapte de odihnă completă. Cu toate acestea, deoarece multe boli fizice, cum ar fi infecțiile și virușii, pot provoca, de asemenea, oboseală, poate fi dificil să discerne dacă epuizarea este sau nu legată de depresie.

O modalitate de a spune: Deși oboseala de zi cu zi este un semn al acestei boli mintale, alte simptome precum tristețea, senzația de speranță și anhedonia (lipsa de plăcere în activitățile de zi cu zi) pot fi prezente și atunci când ești deprimat.

Scăderea toleranței la durere (aka totul doare mai mult)

Simți vreodată că nervii îți ard și totuși nu găsești niciun motiv fizic pentru durerea ta? După cum se dovedește, depresia și durerea coexistă adesea.

Un studiu din 2015 a arătat o corelație între persoanele depresive și toleranța la durere scăzută, în timp ce un alt studiu din 2010 a arătat că durerea are un impact mai mare asupra persoanelor care sunt deprimate.

Aceste două simptome nu au o relație clară cauză-efect, dar este important să le evaluați împreună, mai ales dacă medicul dumneavoastră vă recomandă medicamente. Unele cercetări sugerează că utilizarea antidepresivelor nu numai că poate ajuta la ameliorarea depresiei, ci poate acționa și ca un analgezic, care combate durerea.

Dureri de spate sau dureri musculare peste tot

S-ar putea să vă simțiți bine dimineața, dar odată ce sunteți la serviciu sau stați la biroul școlii, spatele începe să vă doară. Poate fi stres sau depresie.

Deși sunt adesea asociate cu o postură proastă sau leziuni, durerile de spate pot fi, de asemenea, un simptom al suferinței psihologice. Un studiu de cercetare a 1.013 studenți universitari canadieni a găsit o asociere directă între depresie și dureri de spate.

Psihologii și psihiatrii au crezut de mult că problemele emoționale pot provoca dureri cronice, dar sunt încă cercetate specificul, cum ar fi legătura dintre depresie și răspunsul inflamator al organismului.

Studii mai noi sugerează că inflamația din organism poate avea legătură cu neurocircuitele din creierul nostru. Se crede că inflamația poate întrerupe semnalele creierului și, prin urmare, poate avea un rol în depresie și în modul în care o tratăm.

Dureri de cap

Aproape toată lumea se confruntă cu dureri de cap ocazionale. Sunt atât de obișnuite încât deseori le scriem ca fiind nimic grav. Situațiile de muncă stresante, precum conflictul cu un coleg de muncă, pot provoca chiar aceste dureri de cap.

Cu toate acestea, durerea de cap ar putea să nu fie întotdeauna indusă de stres, mai ales dacă ți-ai tolerat colegul în trecut. Dacă observați trecerea la durerile de cap zilnice, ar putea fi un semn de depresie.

Spre deosebire de durerile de cap de migrenă, durerile de cap legate de depresie nu afectează neapărat funcționarea cuiva. Descris de Fundația Națională pentru Cefalee ca „dureri de cap tensionate”, acest tip de durere a capului se poate simți ca o senzație ușoară de palpitare, în special în jurul sprâncenelor.

În timp ce aceste dureri de cap sunt ajutate de medicamente contra durerii fără prescripție medicală, ele apar de obicei în mod regulat. Uneori, durerile de cap cu tensiune cronică pot fi un simptom al tulburării depresive majore. Cu toate acestea, durerile de cap nu sunt singurul indiciu că durerea ta poate fi psihologică.

Persoanele cu depresie au adesea simptome suplimentare, cum ar fi tristețea, sentimentele de iritabilitate și scăderea energiei.

Probleme oculare sau scăderea vederii

Găsiți că lumea pare neclară? În timp ce depresia poate determina lumea să pară gri și sumbru, un studiu realizat în 2010 în Germania sugerează că această problemă de sănătate mintală poate afecta de fapt vederea.

În acel studiu pe 80 de persoane, persoanele deprimate au avut dificultăți în a vedea diferențele în alb și negru. Cunoscut de cercetători ca „percepție a contrastului”, acest lucru ar putea explica de ce depresia poate face lumea să pară tulbure.

Dureri de stomac sau neliniște în abdomen

Sentimentul acela de scufundare în stomac este unul dintre cele mai recunoscute semne ale depresiei. Cu toate acestea, atunci când abdomenul începe să aibă crampe, este ușor să-l înregistrați sub formă de gaze sau dureri menstruale.

Durerea care se agravează, mai ales atunci când apare stresul, poate fi un semn de depresie. De fapt, cercetătorii Facultății de Medicină Harvard sugerează că disconfortul stomacului, cum ar fi crampele, balonarea și greața, pot fi un semn al unei sănătăți mintale slabe.

Care este legătura? Potrivit acestor cercetători de la Harvard, depresia poate provoca (sau poate fi rezultatul) un sistem digestiv inflamat, cu dureri ușor confundate cu boli precum boala inflamatorie a intestinului sau sindromul intestinului iritabil.

Medicii și oamenii de știință se referă uneori la intestin ca „al doilea creier”, deoarece au găsit o legătură între sănătatea intestinului și bunăstarea mentală.

Stomacul nostru este plin de bacterii bune și dacă există un dezechilibru de bacterii bune, pot apărea simptome de anxietate și depresie.

Consumul unei diete echilibrate și administrarea de probiotice pot îmbunătăți sănătatea intestinului, ceea ce poate îmbunătăți și starea de spirit, dar sunt necesare cercetări suplimentare.

Probleme digestive sau orare intestinale neregulate

Problemele digestive, cum ar fi constipația și diareea, pot fi jenante și inconfortabile. Adesea cauzată de intoxicații alimentare sau de viruși gastro-intestinali, este ușor să presupunem că disconfortul intestinal provine dintr-o boală fizică. Dar emoții precum tristețea, anxietatea și copleșirea ne pot perturba urmele digestive.

Un studiu din 2011 sugerează o legătură între anxietate, depresie și durerea gastro-intestinală. Durerea este un alt mod în care creierul tău comunică

Dacă simțiți disconfort identificând și vorbind despre emoții dureroase, cum ar fi tristețea, furia și rușinea, acest lucru ar putea determina sentimentele să se manifeste diferit în corp.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome fizice pentru o perioadă prelungită de timp, faceți o întâlnire cu medicul dumneavoastră de asistență primară sau cu asistenta medicală.