Ce trebuie să știți despre alăptare în era COVID-19

Faceți o treabă excelentă de a vă proteja pe voi și pe ceilalți de noul coronavirus SARS-CoV-2. Urmezi toate liniile directoare, inclusiv distanțarea fizică și spălarea frecventă a mâinilor.

Dar care este treaba cu alăptarea în acest timp? Din fericire, protejarea micuților tăi este similară cu protejarea ta, chiar și atunci când vine vorba de micuțul tău care alăptează.

Rețineți că oamenii de știință încă învață despre acest nou virus, iar cercetările medicale sunt în curs de desfășurare. Dar, din câte știu experții până acum, este sigur să vă alăptați copilul.

Cu toate acestea, această situație necesită unele precauții speciale, mai ales dacă aveți simptome ale noii boli coronavirus COVID-19.

SARS-CoV-2 trece în laptele matern? Câteva știri încurajatoare: Cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși cercetările sunt limitate. Două studii de caz – da, doar două, ceea ce nu este suficient pentru a trage concluzii – din China raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru.

Ambele femei au avut copii sănătoși care nu au avut o infecție cu coronavirus. Mămicile au evitat contactul cu pielea cu nou-născuții și s-au izolat până când și-au revenit.

În plus, în timp ce învățăm încă despre SARS-CoV-2, oamenii de știință știu foarte bine ruda sa cea mai apropiată, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern. Dar sunt necesare mai multe studii medicale. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteți sigur dacă vă alăptați copilul.

Deci, având în vedere acest lucru, care sunt liniile directoare pentru alăptare?

Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să faci asta in continuare. Dar există linii directoare speciale pentru a vă proteja copilul în timpul acestei pandemii.

Cercetătorii știu că SARS-CoV-2 se răspândește în principal prin picături mici în aer atunci când o persoană care poartă virusul strănut, tuse sau vorbește.

De fapt, acestui virus îi place să se deplaseze în nas înainte de a provoca chiar simptome la unii oameni. Din păcate, puteți transmite virusul înainte de a avea simptome și chiar dacă nu aveți niciodată simptome, dar îl purtați.

Deși am stabilit deja că probabil nu puteți transmite noul coronavirus prin laptele matern, îl puteți trece în continuare prin picături din gură și nas sau atingându-l pe cel mic după ce ați intrat în contact cu fața sau aceste picături.

Deci, este deosebit de important să urmați aceste instrucțiuni dacă aveți simptome COVID-19 sau credeți că ați fi fost expus la virus:

Spălați-vă pe mâini

În orice caz, te-ai spăla cu atenție pe mâini înainte de a-ți atinge bebelușul. Acum, este vital să vă spălați frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce vă ridicați bebelușul sau manipulați biberoanele și alte articole pentru bebeluși.

Poartă o mască

Poate că sunteți deja obișnuiți să purtați una când ieșiți, dar în propria dvs. casă ?! Dacă alăptați, da.

Dacă aveți simptome de COVID-19 sau aveți chiar o idee despre care este posibil, purtați o mască în timp ce vă alăptați copilul. Purtați-l chiar dacă nu aveți simptome. De asemenea, purtați o mască în timp ce țineți, schimbați sau vorbiți cu bebelușul. Acest lucru va fi probabil inconfortabil pentru dvs. – și vă va uimi sau distrage atenția pe micuțul dvs. la început – dar poate ajuta la prevenirea unei infecții cu coronavirus.

Dezinfectați suprafețele

Curățați și dezinfectați orice ați atins cu un detergent pe bază de alcool. Aceasta include blaturi, mese de schimb, sticle și îmbrăcăminte. De asemenea, curățați suprafețele pe care nu le-ați atins și care ar putea avea picături de aer pe ele. Curățați cu atenție și dezinfectați tot ceea ce vă poate atinge copilul. Acest virus poate supraviețui cu anumite servicii până la 48 până la 72 de ore!

Pompați laptele matern

De asemenea, puteți să vă pompați laptele matern și să vă cereți partenerului sau unui membru al familiei să vă hrănească bebelușul. Nu vă faceți griji – acest lucru este temporar.

Spălați-vă mâinile și curățați orice zonă de piele pe care pompa de sân o va atinge. Asigurați-vă că sticla este complet sterilă, plasând-o în apă fiartă între hrăniri.

Dezinfectați cu atenție părțile din laptele matern cu apă fiartă sau apă și săpun. Păstrați la îndemână formula pentru bebeluși Nu trebuie să alăptați dacă vă simțiți bolnav sau aveți simptome de COVID-19. Păstrați preparatele pentru bebeluși și biberoanele sterile la îndemână, gata de plecare, pentru orice eventualitate.

Laptele matern va oferi copilului imunitate?

Laptele matern oferă copilului dvs. multe dintre puterile pe care le aveți – cum ar fi protecția împotriva mai multor tipuri de boli. Laptele matern nu numai că umple burtica flămândă a bebelușului, ci le oferă și imunitate automată – dar temporară – împotriva unor bacterii și viruși.

Și până când bebelușul dvs. va depăși laptele matern, va avea vaccinări care să le ofere propria protecție împotriva celor mai contagioase boli.

Cercetări medicale din 2004 asupra unui alt tip de coronavirus (SARS-CoV) a găsit anticorpi împotriva acestuia în laptele matern. Anticorpii sunt ca niște soldați mici care caută un anumit tip de germeni și scapă de el înainte ca acesta să poată provoca rău.

Corpul dumneavoastră produce anticorpi atunci când contractați o boală și când primiți un vaccin pentru aceasta. Oamenii de știință nu știu încă dacă organismul poate produce și anticorpi pentru SARS-CoV-2 și îi poate împărți prin laptele matern.

Dacă se poate, acest lucru ar însemna că, dacă ați avea această infecție cu coronavirus, ați putea să vă protejați copilul împotriva unei infecții doar alăptând sau pompând laptele matern.

Care sunt riscurile alăptării în acest moment?

Discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să vă spună să nu vă alăptați copilul sau să îi administrați lapte matern pompat dacă luați anumite medicamente pentru o infecție SARS-CoV-2 sau altă infecție virală.

Deci, deși în prezent nu există un tratament stabilit pentru COVID-19, este o situație în evoluție. Nu toate medicamentele care sunt considerate ca tratamente potențiale au date privind lactația.

Asta înseamnă că pentru unele – dar nu pentru toate – tratamentele posibile, cercetătorii nu știu încă dacă medicamentele antivirale pot trece de la mamă la bebeluș prin laptele matern. În plus, unele medicamente pot face dificilă alăptarea, deoarece pot încetini producția de lapte.

Verificați cu siguranță la medicul dumneavoastră. Dacă aveți simptome severe de COVID-19, nu încercați să alăptați. Ai nevoie de energia ta pentru a te ajuta să te refaci după această infecție.

Ceea ce nu știm

Din păcate, există încă multe lucruri pe care nu le știm. Majoritatea organizațiilor internaționale de sănătate recomandă faptul că alăptarea este sigură în timpul acestei pandemii. Cu toate acestea, există o mulțime de cercetări medicale în curs de desfășurare în întreaga lume pentru a răspunde la întrebări despre SARS-CoV-2, inclusiv alăptarea și bebelușii.

Aceste întrebări includ: SARS-CoV-2 se poate trece deloc prin laptele matern? (Amintiți-vă, cercetările actuale sunt limitate.) Ce se întâmplă dacă mama are o mulțime de viruși în corpul ei? Se pot transmite anticorpi care ajută la protejarea împotriva SARS-CoV-2 de la mamă la bebeluș prin laptele matern? Mama sau bebelușii pot avea o infecție cu coronavirus de mai multe ori? Mamele însărcinate pot da copiilor lor o infecție cu coronavirus înainte de a se naște?