De la procrastinare la productivitate: o calatorie catre tine

În mijlocul tuturor discuțiilor despre distribuția vaccinului Coronavirus la nivel global, oamenii sunt în căutare de un boost de productivitate in 2021. În lumina acestui progres, un subiect pandemic mult discutat a fost productivitatea înconjurătoare și impactul pandemiei asupra productivității oamenilor în toate etapele vieții. Aceasta include studenți, profesioniști care lucrează, precum și părinți și îngrijitori care trebuie să găsească modalități de a fi productivi în afara orelor pe care le petrec îngrijind micuții lor.

Mulți dintre noi se confruntă cu o schimbare de ritm în ceea ce privește munca noastră și, în acest proces, vine provocarea inadaptării. Mergând mai departe, majoritatea dintre noi se confruntă cu două tipuri de provocări: 1. A ne întoarce în vechiul nostru loc de muncă și 2. A ne lupta cu munca continuă în condiții mai puțin ideale, cum ar fi lucrul de acasă, închis într-o cameră toată ziua și, eventual, cu wifi nesigur. Indiferent de cine sunteți, productivitatea este vitală pentru a simți un sentiment de satisfacție la sfârșitul zilei. Deci, să vorbim despre strategie.

Wake ‘n’ Shake

Dacă beti multe căni de cafea și sacrificati somnul, luați în considerare să vă treziți mai devreme dimineața. Să studiezi și să lucrezi dimineața devreme și oferă trei motive pentru care acest lucru este eficient. În primul rând, pe măsură ce ziua progresează, în mod natural ne vom folosi energia pentru o mulțime de lucruri diferite, chiar și cu treburi simple prin casă. Începerea sarcinilor la prima oră dimineața, când sunteți plin de energie, ar fi ideală pentru a face cea mai bună treabă la cele mai importante sarcini.

În al doilea rând, trezirea în jurul orii 5 are beneficiile sale specifice. Evoluția a făcut ca mamiferele să fie cele mai active în zori și amurg. Acest lucru se datorează ritmului circadian al corpului nostru. Chiar și așa-numitele „bufnițe de noapte” sunt creaturi de obicei, mai degrabă decât de natură, care s-au adaptat să lucreze în timpul nopții în ciuda ritmului lor natural. Astfel, dacă descoperiți că a fi o bufniță de noapte vă întrerupe somnul sau că orele de lucru s-au schimbat, merită să vă gândiți să vă schimbați obiceiurile pentru a încerca să potriviți ritmul circadian al corpului. Deși este cazul în care, dacă sunteți părinte sau îngrijitor, este mai probabil să aveți timp liber după ce copiii s-au culcat, alternativ, vă puteți trezi pentru a face lucrurile înainte ca copiii să se trezească.

În cele din urmă, lucrul la primul lucru dimineața este benefic, deoarece mintea ta este mai liniștită în comparație cu sfârșitul zilei. Pe tot parcursul zilei, mintea noastră experimentează o mare cantitate de activitate, stres și suprasolicitare de informații. Acest lucru ne poate face dificilă absorbția informațiilor mai târziu în ziua următoare mai multor întâlniri, interacțiuni sociale stresante și alte evenimente solicitante din punct de vedere psihologic. Poate că scoaterea cea mai importantă a lucrării noastre mai întâi din cale, apoi tratarea cu restul a ceea ce ne va rezerva ziua noastră ar putea funcționa mai bine decât să o facem invers.

Mai bine, nu mai mult

O cheie puțin cunoscută a productivității nu este doar să faci mai multă muncă, ci și să lucrezi mai eficient. Este nerezonabil și nesănătos pentru orice persoană, oricât de productivă sau de realizată ar fi, să stabilească așteptări care le cer să lucreze atât de multe ore încât să-și sacrifice bunăstarea. Productivitatea, pentru o mulțime de oameni, s-ar putea să nu vină sub forma de a face mai multă muncă, mulți dintre noi lucrează mult, deja!

În schimb, accentul poate fi pus mai întâi pe cea mai importantă lucrare a noastră. Dar cum putem decide ce trebuie prioritizat? Ceea ce putem face este un mic audit de sarcini, menționat de un formator profesionist în managementul timpului de la Universitatea din Oxford ca „Matricea prioritară”. Matricea prioritară este o grilă două-la-două care clasifică sarcinile în aceste categorii: important-urgent, important-nu urgent, nu important-urgent și nu este important și nici urgent. Utilizarea acestui lucru vă poate arăta chiar că unele lucruri nu merită nici măcar făcute sau pot fi făcute în altă zi, dacă sunt atât de jos în lista dvs. De exemplu, ceva precum a-ți ajuta copiii cu temele sau gătitul nu poate fi amânat, așa că ar intra în categoria „importantă și urgentă”. În timp ce e-mailurile la care trebuie să participe pot fi în categoria „importantă, dar nu urgentă”.

Lucrați pe spațiul dvs. de lucru

Pentru a fi productivi, uneori trebuie să analizăm fiecare aspect al funcționării noastre, inclusiv spațiile noastre de lucru. Spațiul dvs. de lucru este cel mai bun pentru dvs.? Vă ajută să vă mențineți concentrarea? Distragerile din spațiul dvs. de lucru vă limitează productivitatea și pot include mâncare, activități pe îndelete sau dormit / odihnă.

Când sunteți acasă, aproape totul poate fi o „distragere a atenției”, deoarece activitățile la domiciliu, cum ar fi mâncarea, dormitul și petrecerea timpului liber încep să se intersecteze cu munca. Cu toate acestea, păstrarea activităților separate unele de altele favorizează un mediu de lucru ideal.

Profesorul de psihologie Marty Lobdell, autorul cărții Study Less, Study Smart, citează cercetările de la Universitatea din Hawaii care arată că ne putem condiționa să intrăm în zonă folosind trucul „condiționarea lămpii”. Mai exact, acest lucru este adaptat pentru cei dintre noi care au spațiile noastre de lucru integrate în alte spații, cum ar fi camera de zi sau dormitorul nostru, în loc de un birou sau o cameră de studiu separată. Procesul presupune să aveți o lampă la birou, care să fie utilizată numai atunci când lucrați sau studiați.

În momentul în care încetezi să fii productiv, stingi lampa și te ridici de pe birou. Când sunteți gata să lucrați din nou, vă așezați, aprindeți lampa și continuați să lucrați. Datele colectate dintr-un experiment care studiază acest proces de condiționare au arătat că elevii care l-au folosit au fost cu un punctaj întreg mai mare decât cei care nu au făcut-o. Acest lucru se datorează faptului că noi răspundem la familiarizarea cu indicii de mediu. În acest caz, zona noastră de lucru ne va condiționa să răspundem la indicii sale (de exemplu, lampa) semnalându-ne că este timpul să începem să lucrăm.

Pandemia ne-a arătat multe despre viața noastră, rezistența noastră și capacitatea noastră de adaptare. Un alt lucru cheie care a fost evidențiat pentru noi este modul în care ne petrecem momentele de veghe. Fie că lucrăm, studiem, ne angajăm în îngrijirea de sine sau avem grijă de cei mici, de multe ori se pare că suntem apăsați de timp. Prin intermediul unor organizații care utilizează tehnicile de mai sus, puteți constata că sunteți mai bogat în timp decât vă dați seama. Acest lucru îmi aduce în minte un citat: „Fie conduci ziua, fie ziua te conduce”.